Zmluva o budúcej zmluve

Účastníci sa môžu písomne zaviazať, že do dohodnutej doby uzavrú určitú zmluvu; musia sa však pritom dohodnúť o jej podstatných náležitostiach. Podstatnými náležitosťami sú napr. pri kúpnych zmluvách - budúca kúpna cena, predmet kúpy, zmluvné strany a pod. V zmluve o budúcej zmluve je možné dohodnúť napr. uhradenie určitého preddavku na budúcu kúpnu cenu, ktorý bude následne pri uzavretí samotnej kúpnej zmluvy započítaný na kúpnu cenu. 

Relevantné formuláre:

Zmluvu o budúcej zmluve možno chápať ako istú rezerváciu uzavretia budúcej zmluvy a napr. pri kúpnych zmluvách ide o rezerváciu predmetu kúpy pre budúceho kupujúceho.

Zmluva o budúcej zmluve musí byť uzavretá písomne, inak je neplatná. Podstatnou náležitosťou zmluvy o budúcej zmluve je aj určenie doby, dokedy má byť budúca zmluva uzavretá.  

Ak do dohodnutej doby nedôjde k uzavretiu zmluvy, možno sa do jedného roka domáhať na súde žalobou, aby vyhlásenie vôle bolo nahradené súdnym rozhodnutím. V prípade, že sa účastník zmluvy o budúcej zmluve domáha nahradenia vôle druhého účastníka uzavrieť budúcu zmluvu na súde, nezaniká mu právo domáhať sa zároveň náhrady škody, ktorá mu bola spôsobená neuzavretím budúcej zmluvy v dohodnutej lehote.

Povinnosť uzavrieť budúcu zmluvu však zaniká v prípade, že okolnosti, z ktorých účastníci pri vzniku záväzku vychádzali, sa do tej miery zmenili, že nemožno spravodlivo požadovať, aby sa zmluva uzavrela.

Portál Elegaldocs Vám ponúka tieto formuláre zmlúv o budúcej zmluve:

Zmluva o budúcej kúpnej zmluve na byt

Zmluva o budúcej kúpe inej budovy - slúži na rezerváciu kúpy inej budovy ako rodinný dom alebo byt. Napr. samostatná garáž, sklad, rekreačná nehnuteľnosť a pod.

Zmluva o budúcej kúpe hnuteľnej veci - slúži na rezerváciu kúpy hnuteľnej veci, nie nehnuteľností.

Zmluva o budúcej kúpe pozemku - slúži na rezerváciu kúpy samostatného pozemku (ov) bez iných stavieb.

Zmluva o budúcej kúpe rodinného domu - predmetom kúpnej zmluvy podľa tohto formulára je  rodinný dom spolu s pozemkami na ktorých stojí, resp. sú určené na užívanie spolu s rodinným domom, nie byty a iné stavby, samostatné pozemky, hnuteľné veci. 

Všeobecná zmluva o budúcej zmluve - formulár je všeobecný, tzn. že podstatný obsah zmluvy, ktorá sa má v budúcnosti uzavrieť budete musieť do formulára napísať Vy. Je potrebné, aby ste najprv označili zmluvné strany budúcej zmluvy, podľa druhu budúcej zmluvy, následne označili (identifikovali) samotnú budúcu zmluvu (napr. zmluva o nájme) a následne identifikovali podstatný obsah budúcej zmluvy. 


Podľa kategórií

Najnovšie články

kviz Výkon inej zárobkovej činnosti popri zamestnaní Prevod podielu na pozemkoch v pozemkovom spoločenstve Formuláre obchodné registra pre podania v elektronickej podobe Kúpa nehnuteľností

Podľa tagov

pracovný pomer (2) splnomocnenie (2) bezpodielové spoluvlastníctvo (1) BSM (1) darovanie veci (1) dohoda o pracovnej činnosti (1) dohoda o brigádnickej práci študentov (1) dohoda o vykonaní práce (1) exekúcia (1) kúpa auta (1) kúpa hnuteľnej veci (1) majetok (1) manželstvo (1) obchodný register (1) obstaranie predaja veci (1) podiel (1) pozemkové spoločenstvo (1) predaj (1) preprava nákladu (1) rezervácia (1) rezervácia veci (1) rodina (1) skladovanie veci (1) tehotná dojčiaca matka (1) testament (1) uschovanie veci (1) vydedenie (1) vysporiadanie BSM (1) zabezpečenie záväzku (1) zamestnanie (1) zamestnanie dohody (1) závet (1) zavkladovanie prevodu (1) zavkladovanie vecného bremena (1)

Podľa štátu

Zobrazovať sa budú blogy, ktoré sa riadia právnym poriadkom platným na území vybraného štátu. Je možné vybrať oba štáty súčastne.