Práva tehotnej ženy v zamestnaní

Zosúladenie pracovného života ženy a materských povinností umožňuje v súčasnosti na jednej strane Zákonník práce, ktorý dáva ženám a matkám isté práva a zamestnávateľovi určité povinnosti, v prípade, že sa ženy a matky rozhodnú tieto práva využiť. Predstavuje pomyselné minimum ochrany ich práv. Na strane druhej stojí ochota a ústretovosť jednotlivých zamestnávateľov, ktorí vo svojich interných smerniciach prijímajú vlastné nástroje pre zosúladenie práce a rodinného života svojich zamestnankýň.

Relevantné formuláre:


Keďže v dnešnej dobe sa do materských povinností začínajú čoraz viac zapájať aj otcovia, vzťahujú sa ustanovenia Zákonníka práce, ktoré sú vhodné, pochopiteľne aj na nich.

Pracujem a zistila som, že som tehotná, aké sú moje práva?

Ak tehotná žena vykoná;va prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ  povinný vykonať  dočasnú úpravu pracovných podmienok. Ak úprava pracovných podmienok nie je možná, ukladá Zákonník práce zamestnávateľovi za  povinnosť dočasné preradenie tehotnej zamestnankyne na vhodnú prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať  rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.

Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu. Žena podáva zamestnávateľovi písomnú žiadosť tehotnej zamestnankyne o preradenie na dennú prácu pokiaľ pracuje v noci alebo žiadosť tehotnej zamestnankyne o preradenie na inú prácu, v prípade, že vykonáva prácu, ktorou sa tehotné ženy nemôžu zamestnávať alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo.

Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.

Na potreby tehotných žien je zamestnávateľ ďalej povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien. Ak tehotná žena podá Žiadosť o povolenie kratšieho pracovného času alebo Žiadosť o úpravu pracovnej doby, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

Samozrejmosťou je povinnosť zamestnávateľa poskytnúť tehotnej zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na všetky preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa


Podľa kategórií

Najnovšie články

kviz Výkon inej zárobkovej činnosti popri zamestnaní Prevod podielu na pozemkoch v pozemkovom spoločenstve Formuláre obchodné registra pre podania v elektronickej podobe Kúpa nehnuteľností

Podľa tagov

pracovný pomer (2) splnomocnenie (2) bezpodielové spoluvlastníctvo (1) BSM (1) darovanie veci (1) dohoda o pracovnej činnosti (1) dohoda o brigádnickej práci študentov (1) dohoda o vykonaní práce (1) exekúcia (1) kúpa auta (1) kúpa hnuteľnej veci (1) majetok (1) manželstvo (1) obchodný register (1) obstaranie predaja veci (1) podiel (1) pozemkové spoločenstvo (1) predaj (1) preprava nákladu (1) rezervácia (1) rezervácia veci (1) rodina (1) skladovanie veci (1) tehotná dojčiaca matka (1) testament (1) uschovanie veci (1) vydedenie (1) vysporiadanie BSM (1) zabezpečenie záväzku (1) zamestnanie (1) zamestnanie dohody (1) závet (1) zavkladovanie prevodu (1) zavkladovanie vecného bremena (1)

Podľa štátu

Zobrazovať sa budú blogy, ktoré sa riadia právnym poriadkom platným na území vybraného štátu. Je možné vybrať oba štáty súčastne.