Postúpenie pohľadávky

Veriteľ môže svoju pohľadávku aj bez súhlasu dlžníka postúpiť inému písomnou zmluvou, na základe ktorej namiesto doterajšieho veriteľa (postupcu) nastúpi do trvajúceho záväzku nový veriteľ (postupník). 

Relevantné formuláre:


Na platnosť zmluvy o postúpení pohľadávky nie je potebný súhlas dlžníka, rovnako na platnosť zmluvy o postúpení pohľadávky sa nevyžaduje ani to, aby dlžník mal vedomosť o tomto úkone. S postúpenou pohľadávkou prechádza aj jej príslušenstvo a všetky práva s ňou spojené. Príslušenstvom pohľadávky sú najmä úroky, poplatok z omeškania, úroky z omeškania, prípadne náklady spojené s jej uplatnením a pod.

V dôsledku postúpenia pohľadávky sa postupník (nadobúdateľ pohľadávky) stane novým veriteľom z pohľadávaky namiesto postupcu, ktorý stráca postúpenú pohľadávku so všetkým príslušenstvom a právami s ňou spojenými. Postupník sa na základe postúpenia stane veriteľom namiesto doterajšieho veriteľa a nadobúda pohľadávku s príslušenstvom a právami, ktoré sú s ňou spojené. Pohľadávku nadobúda aj s námietkami, ktoré možno proti nej uplatniť. Zmena v osobe veriteľa pohľadávky nemá vplyv na plynutie premlčacej doby. 

Zároveň hoci sa samotné postúpenie pohľadávky "netýka" dlžníka z pohľadávky, má tento právny úkon významné právne dôsledky aj pre neho. Od okamihu kedy sa dlžník dozvedel o postúpení pohľadávky je povinný splniť svoju povinnosť už novému veriteľovi - postupníkovi. 

Postúpiť nemožno pohľadávku, ktorá zaniká najneskôr smrťou veriteľa (ak sa jej plnenie viazalo len na osobu veriteľa napr. opatrovanie veriteľa) alebo ktorej obsah by sa zmenou veriteľa zmenil. Postúpiť nemožno ani pohľadávku, pokiaľ nemôže byť postihnutá výkonom rozhodnutia, teda exekúciou napr. pohľadávka na dávku v hmotnej nudzi. Nemožno postúpiť pohľadávku, ak by postúpenie odporovalo dohode medzi doterajším veriteľom a dlžníkom. Dlžník sa môže s veriteľom totiž dohodnúť, že veriteľ nesmie túto pohľadávku postúpiť inej osobe, alebo určitej konkrétnej osobe. Samozrejme postúpiť možno len existujúcu pohľadávku, takže ak pohľadávka zanikla (napr. zaplatením, alebo preklúziou) tak ju postúpiť nie je možné. 

Postúpenie pohľadávky je povinný postupca bez zbytočného odkladu oznámiť dlžníkovi. Dokiaľ postúpenie pohľadávky nie je oznámené dlžníkovi alebo dokiaľ postupník postúpenie pohľadávky dlžníkovi nepreukáže, zbaví sa dlžník záväzku plnením postupcovi. Ak postupca oznámi postúpenie pohľadávky dlžníkovi, nie je dlžník oprávnený sa dožadovať preukázania zmluvy o postúpení.

Ak sa dojednalo postúpenie pohľadávky za odplatu, zodpovedá postupca postupníkovi, ak

a) postupník sa nestal namiesto postupcu veriteľom pohľadávky s dohodnutým obsahom,

b) dlžník splnil postupcovi záväzok skôr, než bol povinný ho splniť postupníkovi,

c) postúpená pohľadávka alebo jej časť zanikla započítaním nároku, ktorý mal dlžník voči postupcovi.

Za vymožiteľnosť postúpenej pohľadávky postupca ručí do výšky prijatej odplaty spolu s úrokmi, len keď sa na to postupníkovi písomne zaviazal; toto ručenie však zaniká, ak postupník nevymáha postúpenú pohľadávku od dlžníka bez zbytočného odkladu na súde.

Ak splnenie postúpenej pohľadávky je zabezpečené záložným právom, ručením alebo iným spôsobom, je postupca povinný o postúpení pohľadávky podať správu osobe, ktorá zabezpečenie záväzku poskytla. Postupca je povinný odovzdať postupníkovi všetky doklady a poskytnúť všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú postúpenej pohľadávky.

Námietky proti pohľadávke, ktoré mohol dlžník uplatniť v čase postúpenia, mu zostávajú zachované i po postúpení pohľadávky. Dlžník môže použiť na započítanie voči postupníkovi aj svoje na započítanie spôsobilé pohľadávky, ktoré mal voči postupcovi v čase, keď mu bolo oznámené alebo preukázané postúpenie pohľadávky, ak ich oznámil bez zbytočného odkladu postupníkovi. Toto právo má dlžník aj v prípade, že jeho pohľadávky v čase oznámenia alebo preukázania postúpenia neboli ešte splatné.


Podľa kategórií

Najnovšie články

kviz Výkon inej zárobkovej činnosti popri zamestnaní Prevod podielu na pozemkoch v pozemkovom spoločenstve Formuláre obchodné registra pre podania v elektronickej podobe Kúpa nehnuteľností

Podľa tagov

pracovný pomer (2) splnomocnenie (2) bezpodielové spoluvlastníctvo (1) BSM (1) darovanie veci (1) dohoda o pracovnej činnosti (1) dohoda o brigádnickej práci študentov (1) dohoda o vykonaní práce (1) exekúcia (1) kúpa auta (1) kúpa hnuteľnej veci (1) majetok (1) manželstvo (1) obchodný register (1) obstaranie predaja veci (1) podiel (1) pozemkové spoločenstvo (1) predaj (1) preprava nákladu (1) rezervácia (1) rezervácia veci (1) rodina (1) skladovanie veci (1) tehotná dojčiaca matka (1) testament (1) uschovanie veci (1) vydedenie (1) vysporiadanie BSM (1) zabezpečenie záväzku (1) zamestnanie (1) zamestnanie dohody (1) závet (1) zavkladovanie prevodu (1) zavkladovanie vecného bremena (1)

Podľa štátu

Zobrazovať sa budú blogy, ktoré sa riadia právnym poriadkom platným na území vybraného štátu. Je možné vybrať oba štáty súčastne.