Obchodná zmluva o budúcej zmluve

Zmluvou o uzavretí budúcej zmluvy sa zaväzuje jedna alebo obe zmluvné strany - podnikatelia uzavrieť v určenej dobe budúcu zmluvu s predmetom plnenia, ktorý je určený aspoň všeobecným spôsobom. Zmluva vyžaduje písomnú formu.

Relevantné formuláre:


Zaviazaná strana je povinná uzavrieť zmluvu bez zbytočného odkladu po tom, čo ju na to vyzvala oprávnená strana v súlade so zmluvou o uzavretí budúcej zmluvy. Ak zaviazaná strana nesplní záväzok uzavrieť budúcu zmluvu, môže oprávnená strana požadovať, aby obsah zmluvy určil súd alebo osoba určená v zmluve, alebo môže požadovať náhradu škody spôsobenej jej porušením záväzku uzavrieť zmluvu. Nárok na náhradu škody popri určení obsahu zmluvy môže oprávnená strana požadovať iba v prípade, keď zaviazaná strana neoprávnene odmietla rokovať o uzavretí zmluvy.

Zmluva o budúcej zmluve v podstate služí na predbežné zabezpečenie dohody o tom, že zmluvné strany v budúcnosti uzavrú určitú zmluvu. V zásade sa jedná o istú formu rezervácie zmluvy.

Záväzok uzavrieť budúcu zmluvu zaniká, ak oprávnená strana nevyzve zaviazanú stranu splniť tento záväzok v čase určenom v zmluve o uzavretí budúcej zmluvy.

Záväzok uzavrieť budúcu zmluvu tiež zaniká, ak okolnosti, z ktorých strany zrejme vychádzali pri vzniku tohto záväzku, sa do tej miery zmenili, že nemožno od zaviazanej strany rozumne požadovať, aby zmluvu uzavrela. K zániku však dochádza, len keď zaviazaná strana túto zmenu okolností oznámila bez zbytočného odkladu oprávnenej strane.

Portál Elegaldocs Vám ponúka tieto formuláre obchodných zmlúv o budúcej zmluve:

Obchodná zmluva o budúcej kúpe rodinného domu - predmetom kúpnej zmluvy podľa tohto formulára je  rodinný dom spolu s pozemkami na ktorých stojí, resp. sú určené na užívanie spolu s rodinným domom, nie byty a iné stavby, samostatné pozemky, hnuteľné veci.

Obchodná zmluva o budúcej kúpe bytu.

Obchodná zmluva o budúcej kúpe pozemku - slúži na rezerváciu kúpy samostatného pozemku (ov) bez iných stavieb.

Obchodná zmluva o budúcej kúpe inej budovy - slúži na rezerváciu kúpy inej budovy ako rodinný dom alebo byt. Napr. samostatná garáž, sklad, rekreačná nehnuteľnosť a pod.

Obchodná zmluva o budúcej kúpe hnuteľnej veci - slúži na rezerváciu kúpy hnuteľnej veci, nie nehnuteľností.

Všeobecná obchodná zmluva o budúcej zmluve - formulár je všeobecný, tzn. že podstatný obsah zmluvy, ktorá sa má v budúcnosti uzavrieť budete musieť do formulára napísať Vy. Je potrebné, aby ste najprv označili zmluvné strany budúcej zmluvy, podľa druhu budúcej zmluvy, následne označili (identifikovali) samotnú budúcu zmluvu (napr. zmluva o nájme) a následne identifikovali podstatný obsah budúcej zmluvy. 

Podľa kategórií

Najnovšie články

kviz Výkon inej zárobkovej činnosti popri zamestnaní Prevod podielu na pozemkoch v pozemkovom spoločenstve Formuláre obchodné registra pre podania v elektronickej podobe Kúpa nehnuteľností

Podľa tagov

pracovný pomer (2) splnomocnenie (2) bezpodielové spoluvlastníctvo (1) BSM (1) darovanie veci (1) dohoda o pracovnej činnosti (1) dohoda o brigádnickej práci študentov (1) dohoda o vykonaní práce (1) exekúcia (1) kúpa auta (1) kúpa hnuteľnej veci (1) majetok (1) manželstvo (1) obchodný register (1) obstaranie predaja veci (1) podiel (1) pozemkové spoločenstvo (1) predaj (1) preprava nákladu (1) rezervácia (1) rezervácia veci (1) rodina (1) skladovanie veci (1) tehotná dojčiaca matka (1) testament (1) uschovanie veci (1) vydedenie (1) vysporiadanie BSM (1) zabezpečenie záväzku (1) zamestnanie (1) zamestnanie dohody (1) závet (1) zavkladovanie prevodu (1) zavkladovanie vecného bremena (1)

Podľa štátu

Zobrazovať sa budú blogy, ktoré sa riadia právnym poriadkom platným na území vybraného štátu. Je možné vybrať oba štáty súčastne.